Overkamperen-kampeerartikelen.nl
Home » Hangmat

Hangmat

Een hangmat is een doek die wordt aangebracht tussen twee bevestigingspunten. Zo kan de hangmat bevestigd worden buiten tussen twee heel stevige bomen of aan een speciale hangmattenstandaard. Maar het is ook goed mogelijk, mits daar voldoende ruimte voor beschikbaar is, om de hangmat binnen aan te brengen bijvoorbeeld aan twee stevige balken.

Het aantrekkelijke van een hangmat is het feit dat je er lekker in kunt luieren, lezen of zelfs slapen. Doordat het doek slechts bevestigt is aan twee punten, zit er veel beweging in en kan er lekker in geschommeld worden. Deze lichte beweging veroorzaakt al snel een heerlijk ontspannen gevoel. Kortom een hangmat is heerlijke plek om even in te ontsnappen aan het hectische en drukke leven van alle dag.

In Nederland zijn we dat niet gewend om zomaar midden op de dag even een moment voor jezelf te pakken. Maar er zijn verschillende culturen waar deze gewoonte al eeuwen wordt toegepast.

Hangmatten in verschillende soorten en maten

Maten

Hangmatten worden in verschillende maten gemaakt. Het meest gangbaar zijn de hangmatten voor één persoon. Maar er zijn ook grotere afmetingen, waarbij het mogelijk is om met meerdere personen tegelijk lekker te relaxen. Bij een hangmat voor één persoon moet men uitgaan van een minimale breedte van 160/170 cm. Er zijn ook hangmatten met een breedte van zelfs 210 cm.

Ook voor kinderen zijn er speciale, kleinere hangmatten op de markt. Hier praat je dan over een breedte van ongeveer 135/145 cm.

Soorten hangmatten

Er zijn verschillende soorten hangmatten. De touwhangmat is hiervan het meest eenvoudig en het goedkoopst. Het bestaat uit een grofmazig net van touw. Door deze constructie biedt een touwhangmat weinig comfort, de touwen voelen vaak niet prettig aan en laten ook al snel een afdruk op je lijf achter.

De draadhangmat bestaat uit vele heel fijne met de hand geweven draden. Hier is het ligcomfort al veel hoger, want de draaghangmat sluit goed aan rond het lijf. Echter de constructie is wel erg kwetsbaar, omdat de draden snel breken.

Veruit het prettigst en het minst kwetsbaar is de doekhangmat. Deze is wel warmer dan de overige twee, want hier kan de wind niet goed doorheen.

Speciale hangmatten

De hangstoel

Wie op zoek gaat naar een hangmat zal al snel ontdekken dat er veel verschillende soorten op de markt zijn. Naast de gangbare modellen zijn er namelijk ook speciale soorten.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hangstoel. Het verschil tussen een gewone hangmat en een hangstoel zit hem in de lengte van de koorden. Bij een hangstoel hebben de koorden namelijk verschillende lengtes. De kortste koorden trekken de stof, zodra men erop gaat zitten, als een rugleuning omhoog, waardoor de vorm van een stoel ontstaat. Voor wie niet al te lui wil gaan liggen, is dit een mooie tussenoplossing.

Voor de baby

Ook voor de baby zijn speciale hangmatten ontwikkeld. Deze kunnen bijvoorbeeld boven de box aangebracht worden. Ze zijn bedoeld voor de eerste 5 à 6 maanden. Daarna wordt het te gevaarlijk, omdat de baby’s dan al snel kunnen draaien en zich er zo dus uit zouden kunnen laten rollen.