Overkamperen-kampeerartikelen.nl
Home » Slaapzakken

Slaapzakken

Wie gaat kamperen, moet op zoek naar een goede slaapzak. Afhankelijk van het reisdoel moeten de slaapzakken aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wie vertrekt naar Spanje of Italiƫ, zal minder eisen aan warmte stellen dan de reiziger die met de fiets vertrekt naar Oost-Europa en in de natuur gaat kamperen.

 

Kortom een goede slaapzak moet voldoende isoleren en aangename warmte bieden voor het klimaat waar men gaat kamperen.

 

Soort slaapzak

Als we denken aan de vorm van een slaapzak is de rechte of dekenvorm wel de bekendste. Maar ook het mummiemodel wordt veel aangeboden en verkocht.

 

Dekenmodel slaapzak

De slaapzak die we kennen onder de naam dekenmodel wordt veruit het meest verkocht. Dit is een ideale slaapzak voor de gemiddelde kampeerder. Vooral kampeerders die er in de zomer, of af en toe in het voor- en naseizoen, op uittrekken zullen voldoende comfort ervaren met dit model slaapzak. Uitermate geschikt voor het warmere klimaat dus.

Een dekenmodel is uitgevoerd uit zwaarder materiaal en neemt, opgerold, wel veel meer ruimte in.

 

Mummiemodel slaapzak

Het mummiemodel slaapzak is speciaal ontwikkeld voor extreme(re) weersomstandigheden. De naam van dit model is afgeleid van de vorm. Mummiemodel slaapzakken zijn aan de onderzijde smaller dan aan de bovenkant. Bovendien zijn ze aan de bovenkant voorzien van een capuchon, waardoor men echt helemaal in de slaapzak kan kruipen en optimaal van de isolerende werking kan profiteren. Door de toelopende vorm aan de onderzijde van de slaapzak hebben de benen vrij weinig bewegingsvrijheid.

Mummiemodellen zijn zonder uitzondering gemaakt van lichte materialen en vrij klein in opgerolde/ingepakte toestand. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor vakantiegangers die erg moeten letten op het gewicht wat meegenomen kan worden.

Door de speciale materialen die gebruikt worden voor een mummieslaapzak, valt deze vaak wel in een hogere prijsklasse dan een dekenmodel.

 

Vulmateriaal

De vulling van slaapzakken bestaat uit dons of polyester. Er zijn ook wel goedkopere slaapzakken die gevuld zijn met afvalvezels, maar deze bieden weinig isolatie en gaan vaak ook maar heel kort mee.

 

Dons

Dons is een duurzaam materiaal, licht van gewicht en het biedt een goede isolerende werking. Nadeel is dat het vrij duur is en dat het allergische reactie op kan roepen.

 

Polyester

Polyester is er in meerdere kwaliteiten, waardoor ook de prijsklassen uit elkaar lopen. Polyester is vrij stug, waardoor een slaapzak niet zo soepel over het lichaam valt als bij dons. Bovendien zijn polyester slaapzakken opgerold qua omvang veel forser.

 

Hoe groot moet je slaapzak zijn

Voor echt comfort tijdens de nacht is het ook belangrijk dat de slaapzak de juiste afmeting heeft. Wie gewend is met opgetrokken benen te slapen, moet ook in de slaapzak de daarvoor benodigde beenruimte hebben.

 

Een algemene regel is dat de lengte van een slaapzak gelijk moet zijn aan de lichaamslengte plus 25 cm. De ideale breedte is gelijk aan de lengte van het onderbeen plus 10 cm. Dit is de breedte waarbij de benen voldoende ruimte hebben om eventueel opgetrokken te kunnen worden.

 

Voor mensen met een uitzonderlijke lengte (klein en/of groot) is het ook mogelijk om in de betere speciaalzaken een slaapzak op maat te laten maken. Uiteraard is dit dan wel een stuk duurder dan een standaard slaapzak.

Maak een Gratis Website met JouwWeb